JOGA
ZGODOVINA
JOGIJSKA ANATOMIJA
STIL ŽIVLJENJA
NAMENSKA JOGA

GLAVNA
URNIK-CENIK
O UČITELJU
POVEZAVE

 

 

 

 

KAJ JE JOGA (iz predavanj jogija Bhajana)

So takšni, ki mislijo, da je joga religija. Drugi verjamejo, da si z jogo izboljšamo zdravje in pridobimo moč. Za tretje je joga pot razvoja osebnosti. Vse to so le delne resnice. Beseda »joga« izvira iz sanskrtske besede »jugit« (vpregati, zavezovati). Joga je zveza ločene zavesti posameznika in Brezkončne božanske zavesti. Jogij je torej človek, ki popolnoma zaupa višji zavesti, tisti ki je Bog. Takšen je resničen pomen te besede.

Vsakdo od nas ima načeloma brezkončen potencial, neodvisno od tega, ali to ve, ali ne. Dejstvo je, da je človeški um neskončen in ustvarjalen, pa je vendar v realnosti omejen. Zato potrebujemo tehnike in metode, s pomočjo katerih lahko razvijamo svoje mentalne sposobnosti, da bi svojo fizično strukturo uravnotežili in podredili kontroli zavesti ter doživeli srečanje s svojim neskončnim Jazom. To je pomen joge, če poenostavljamo. V današnjem življenju je joga skrajno potrebna. Sodobni ljudje ne razumejo, kaj jih dela ljudi ali kaj pomeni biti človek. Če človeka spomnimo na njegovo brezkončnost in mu jo omogočimo spoznati in doživeti, bomo s tem nedvomno storili veliko dejanje. Zapomnite si, informacije, ki jih imate, vas ne morejo spremeniti. Informacije postanejo resnično znanje šele takrat, ko jih preizkusite. Šele takrat se spremenijo v gjan – modrost, znanje, ki vam bo pomagalo in na čigar podporo se lahko zanesete. Sami podatki ali prepričanje v nekaj še ne pomenijo, da boste dejansko ravnali v skladu z njimi. Če pa poznate Resnico, greste po njeni poti in najdete blaženost in zadovoljstvo v sebi, vas nič na tej Zemlji ne bo moglo odvrniti od te poti. Če ste vsaj enkrat doživeli to blaženost, potem je z vami vse v redu. Nekateri tega ne razumejo. Pravijo, da je informacija boljša od znanja, ki je bilo pridobljeno iz lastnih izkušenj, da je dovolj, če imaš nekatere podatke o resnici. To je seveda napačno mišljenje. Guru vam lahko da te podatke, ne pa tudi izkušnje. To dejstvo nas ponavadi zmede. Mislimo: »ta človek je zelo moder. Če se bom od njega učil, ga imel rad in mu služil, bo vse v redu.« Ampak ne, tako ne bo šlo. Ta človek vam lahko da metodo, tehniko, izkušnje pa mora vsak pridobiti sam. Od učitelja pridobite informacije, to je zelo pomembno, a nič manj niste pomembni vi.

V Kundalini jogi so najpomembnejše - izkušnje. Vaše izkušnje gredo direktno skozi srce. Tega ni mogoče popisati z besedami, vaša zavest jih ne bo sprejela. Morda le vaš um. Vse, kar potrebujete, je razširitev mej zavesti k dojemanju usmiljenja in razumevanju resnice. Potem lahko svobodno načrtujete svoje zivljenje, kakor boste želeli. Lahko boste živeli in izžarevali ustvarjalnost in brezkončnost na vseh področjih življenja.

vrh