JOGA
ZGODOVINA
JOGIJSKA ANATOMIJA
STIL ŽIVLJENJA
NAMENSKA JOGA

GLAVNA
URNIK-CENIK
O UČITELJU
POVEZAVE

 

 

 

 

JOGIJSKA ANATOMIJA

energija v Kundalini jogi>>>
dvigovanje energije Kundalini>>>
čakre in aura >>>
10 energetskih teles in numerologija
>>>

ENERGIJA V KUNDALINI JOGI

V širšem pomenu razumemo besedo »prana«, kot »življenjska energija«. Običajen človek jo pridobi iz hrane, zraka in okolice. Tradicionalno Joga uči, da je v organizmu pet vrst prane: prana, apana, samana, udana in vjana, ki jih v Kundalini jogi imenujemo Vaju. Obstaja tudi vesoljska vseobsegajoča Prana, ki je vir vseh petih pran v človekovem telesu, od katerih ima vsaka določeno funkcijo. Med vsemi petimi telesnimi pranami veljata prana in apana kot najpomebnejši. Prana se nahaja v srcu in glavi, apana pa v začetku hrbtenice, imenujejo jo tudi »spodnje dihanje«. Ti dve energiji nam omogočata dihanje. Prana je sončni del (moški), medtem ko je apana lunin (ženski).

DVIGOVANJE ENERGIJE KUNDALINI (iz predavanj jogija Bhajana)

Prana je življenjska moč atoma. Apana je čiščenje ali moč čiščenja. Ti dve moči znotraj nas, pozitivna in negativna, upravljata Pingala in Ida, ki sta desna in leva. S pomočjo moči in znanja Kundalini joge ju lahko združimo in z njuno pomočjo povzdignemo Kundalini. Ta energija gre skozi centralni živec (Sušumno) in doseže najvišjo čakro. Odpre se nam videnje prihodnosti. Aktivira se psihična moč. Zdaj lahko popolnoma spoznamo resnico, ki nas obdaja, postanemo blagoslovljeno bitje. Ko globoko vdihnete prano (do popkovnega centra) in potegnete vase apano s pomočjo spodnje zapore (navzgor do popkovnega centra), se pomešata v popkovnem centru ki ga imenujejo nabhi čakra, na četrtem hrbteničnem vretencu.
Ko se prebuja Kundalini, čutimo vročino. Pod nabhi čakro izhaja energija iz popka in gre v rektum ali spodnji center. Potem se dviguje. Obstaja še šest čaker, skozi katere se mora dvigniti Kundalini. To se zgodi naenkrat. Če vam jo je uspelo dvigniti, je vaše delo opravljeno. Najtežje jo je obdržati, ohraniti kanale čiste in prehodne. Pot od danke do glasilk se imenuje srebrna vrvica, od vratu do temena je prehod, od tretjega očesa do češerike vodi zlata vrvica. Vaša hrbtenica je lestev energij. 1) Muladhara izloča apano – energijo, ki čisti, proti popku ali četrtemu hrbteničnemu vretencu – centralni lokaciji Kundalini. 2) Diafragemska zapora prenese energijo proti vratu. 3) Vratna zapora jo prenese navzgor po preostalem delu poti. Češerika (epifiza), kjer se nahaja Duša, ne deluje, dokler so zaprta deseta vrata (teme na glavi). Če pa začne pod vplivom Kundalini češerika izločati svoj sekret, potem deluje vaša hipofiza kot radar in varuje vaš um pred vsemi negativnimi vplivi. Kundalini je znana kot živec Duše. Treba jo je prebuditi, vašo Dušo je treba prebuditi. Ko se je prebudila, ni treba nic več. Kaj pa bi še lahko naredili? V praktičnem življenju so vse čakre samo sad nase domišljije. Kundalini je samo Kundalini, nič več. V principu to ni pomembno, prana in apana obstajata, sta vam dani vnaprej. Smo samozadostni. Vse te pojme se uporabljajo le z namenom, da bi pojasnili postopek, in ga lahko izvedli.

vrh

ČAKRE, AURA

V kundalini jogi uporabljamo tradicionalne predstave o čakrah in njihovih lastnostih. Edina razlika je ta, da govorimo o osmih, ne samo o sedmih čakrah. Aura nam predstavlja osmo čakro.


1. čakra - Muladhara (korenska čakra)
Barva - rdeča, čut - voh, element - zemlja, planet - Saturn, žival - slon, žleza - nadledvična, organi - izločila, rektum, nogi, stopala. Pozicija - temelj hrbtenice. Značilnost: povezava s fizičnem svetom, stabilnost. Problemi neuravnoteženosti: občutek samote in osamljenosti, nezaupanje ljudem in življenju, odsotnost občutka varnosti, usmerjenost v preteklost, pohlep, želja po smrti, obsesivnost, navade. Težave z izločanjem, povišan krvni tlak, neuravnoteženost mineralov v organizmu. Pomanjkanje energije za dokončanje začetega dela. Uravnoteženost da ob;utek varnosti, stabilnost, pozitivnost, zvestobo, vitalnost in zanesljivost, občutek zemlje pod nogami, sposobnost preživetja v najtežjih pogojih, materialno varnost.

2. čakra - Svadisthana (sakralna čakra)
svadistana cakraBarva - oranžna, čut - okus, element - voda, planet - Luna, žival - krokodil, riba; žleza - jajčnike in prostata, organi - reprodukcijski sistem, mehur, ledvice. Pozicija - sramna kost, spodnji del trebuha. Značilnost: kreativnost, strast, spolnost. Problemi neuravnoteženosti: frigodnost, hiperseksualnost, impotenca, spolne težave in spolne bolezni, bolečine v križu. Obsesivnost, ekshibicionizem, otroško obnašanje, odsotnostj lastnega mnenja, pomanjkanje ustvarjalnosti in domišlije. Svet se zdi pust, dolgočasen in utrudljiv, premalo strasti v življenju. Uravnoteženost: človek je kreativen, ima domišlijo in močno energijo. Življenje je zapolneno z barvami in smislom. Če se pogovarjate skozi drugo čakro, je vas govor čustven, svečan in usmerjen k cilju.

3. čakra - Manipura (popkovna čakra)
manipura cakraBarva - rumena, čut - vid, element - ogenj, planet - Sonce, žival - kozel, žleza - trebušna slinavka, organi - tenko črevo, želodec, vranica, jetra, žolčnik. Pozicija - malo pod popkom. Zna;ilnost: moč, sila, moč volje, notranja rezerva energije. Problemi neuravnoteženosti: odnos do življenja "cilj opravičuje sredstva", pohlep, razdražljivost, močna želja po oblasti, nezmožnost upravljanja, nenatančnost. Človek ne zna udejanjiti svojh idej in želja. Uravnoteženost: človek je energičen, organiziran in zna organizirati tudi druge. Usmerjen je k cilju, iniciativen, pogumen in se zna nadzorovati.

Solarni pleksus
Ta energetski center se nahaja blizu želodca in je zlate barve. Značilnost: preoblikuje energijo emocij v pozitivno življensko energijo. Naprimer: strahove v ljubezen, agresijo v dejanje, etc.

4. čakra - Anahata (srcna čakra)
anahata cakraBarva - zelena, čut - otip, element - zrak, planet - Venera, žival - antilopa, golob; žleza - timusova, organi - srce, pljuča, roke. Pozicija - center prsi. Značilnost: zvestoba, ljubezen, spoštovanje življenja, senzibilnost. Problemi neuravnoteženosti: ranljivost, odvisnost od odnosa drugih ljudi do nas; bolesten strah pred tem, da bi kdo rekel "ne"; brezsrčnost, neobčutljivost, odsotnost globokih čustev. Uravnoteženost: zmožnost usmiljenja in ljubezni, zaupljivost, harmonične vezi, brezpogojna ljubezen do vsega. Če se pogovarjate skozi srčno cakro, se vaš govor "dotakne" sogovornika.

5. čakra - Višudha (vratna čakra)
visudha cakraBarva - svetlo-modra, čut - sluh, element - eter, planet - Merkur, žival - mačka, lev; žleze - ščitnica in paraščitnica, organi - grlo, nos, ramena, vrat, limfni spleti. Pozicija - središče grla. Značilnost: govor, komunikacija, ustvarjalnost. Problemi neuravnoteženosti: človek ne more povedati svojega mnenja in se boji da so njegove ideje drugim nezanimive. Govori tiho, laže, besede mu zastajajo v grlu. Uravnoteženost: možna je mirna razprava s soljudmi, celo če so drugačnega mnenja. 5. čakra vas spodbuja h kreativnemu izražanju in mišljenju povsod - od vsakdanje rutine do umetniške ustvarjalnosti.

6. čakra - Adžna (tretje oko)
adzna cakraBarva - modra, čut - intuicija, element - svetloba, planet - Jupiter, žival - sova, samorog; žleza - hipofoza, možgani; organi - oči. Pozicija - sredina čela, med obrvmi. Značilnost: intuicija, dojemanje, jasnovidnost. Problemi neuravnoteženosti: človek dojema samo zunanji, materialni svet. Zanikanje duhovnosti; premočno razvita domišlija, ki ni povezana z vsakdanjo rutino in občasno vodi k strahu in preganjavici. Uravnoteženost: jasno dojemanje sveta, zanjesljiva intuicija, zavedanje dualnosti bivajočega.

7. čakra - Sahasrara (čakra Krana)
sahasrara cakraBarva - vijolična, čut - božankost, element - misel, planet - Uran, žival (stvaritev) - človek, žleza - češerika, možgani; organi - živčni sistem. Pozicija - središče glave, iz katere je usmerjena navzgor. Značilnost: brezkončnost, združenje, razsvetljenost, prebivališče Duše. Problemi neuravnoteženosti: apatija; človek je zaprt za duhovno razsvetlitev. Strah pred smrtjo. Uravnoteženost: zmožnost združitve z Višjo zavestjo, svetost, čutenje brezkončnosti in večnosti. Običajno je ta čakra zaprta ali slabo razvita. Močno razvito sedmo čakro imajo sveti, visokoduhovni ljudje.

8. čakra - aura
aura

Barva - bela, kot združitev barv in vibracij vseh drugih čakr. Če imate čakre uravnotežene, je površina aure gladka in tekoča. Če ste duhovno, mentalno ali fizično bolni, se v auri pojavijo okvare. Glavna značilnost aure - ustvarjanje zaščitnega polja. Jasna in uravnotežena aura vas ščiti pred nesrečami, boleznimi in v vaše življenje priteguje pozitivne dogodke.

vrh

10 TELES IN NUMEROLOGIJA

Končen cilj Duše, ki biva v človeškem telesu da bi pridobila izkušnjo, je združitev z Bogom. Na poti svojega duhovnega razvoja Duša potuje skozi različne stadije, ki so aspekti cloveške psihe in kot takšni, deli subtilne zgradbe človeka. Joga imenuje te aspekte energetska telesa. S pomočjo numerologije lahko seštejemo svoje številke Duše, Karme, Darila, Določitve in Poti. Povežemo jih s telesi in določimo, v kateri smeri se moramo razvijati. V Kundalini jogi uporabljamo določene krije in meditacije, ki služijo razvoju in uravnoteženju energetskih teles.
1. telo - telo Duše
Duša je hkrati potovanje in potujoči. V telesu Duši poslušamo brezkončnost in sledimo brezkončnemu znanju v končni svet, ki nas obkroža. Ko se združimo z Dušo, se ozaveščeno prebudimo v naše potovanje. Postanemo ustvarjalci, skupaj z Bogom. Značilnost številke 1 - združenje, samozadostnost, "srce nad glavo".
2. telo - Negativni Um
Ko ločimo Enoto od Vsega, se Enotnost obrača v Dvojnost. Negativni Um je drugi stadij na poti duhovne ozaveščenosti. Kdo smo, določimo preko zaznave, kdor NISMO. Negativni Um na vsako vprašanje odgovarja "ne" in nas tako opozori na morebitno nevarnost. Značilnost številke 2 - zadovoljstvo, zvestoba človeku ali delu.
3. telo - Pozitivni Um
V tretji fazi našega potovanja, ko smo se že zavedli, kaj NISMO, začenjamo razumeti, kaj bi lahko bili. Pozitivni Um vidi pozitivno stran vsakego dogodka. Je naše navdušenje in ga moramo zavestno podpirati. Značilnost čtevilke 3 - pozitivne možnosti, "to lahko naredim".
4. telo - Nevtralni Um
Ko primerjamo prednosti Pozitivnega z Negativnim Umom, iščemo ravnotežje med njima. Začenjamo se ločevati od sveta dvojnosti in nasprotij. Nevtralni Um je stanje nepovezanosti in neodvisnosti. To je stadij združitve nasprotij. Če ne veste, kako bi se odločili - dajte Nevtralnemu Umu nekaj časa, da bo pridobil in analiziral podatke od drugih teles in ponudil rešitev. Značilnost številke 4 - "nad dvojnostjo".
5. telo - Fizično telo
Pet je številka učitelja. Takšnega učitelja uči življenje. Fizično telo je prostor, v katerem vsa druga telesa igrajo svoje vloge. Tu je ujeto ravnotežje med višjim (duhovnim) in nižjimi (fizičnim, emocionalnim in mentalnim) svetom. Značilnost številke 5 - učitelj, ravnotežje.
6. telo - Nimb
Nimb predstavlja moč molitve. Vsi poznamo Nimb na slikah svetih ljudi, predstavljen kot sijoč krog nad glavo. Ženske imajo dodaten Nimb med prsmi. Nimb pripada drugi, višji realnosti in daje moč za projekcijo in vizualizacijo. Njegova luč ščiti našo pozitivno bitje in odseva naše negativne projekcije. Značilnost številke 6 - "vojak", moč varovanja s pomočjo molitve.
7. telo - Aura
Sedmi stadij potovanja pelje preko polja aure, v katerem se srečujeta preteklost in prihodnost. Auro povzročajo tokovi prane po nadijih (energetskih kanalih) in čakrah telesa. Nosi spomin naših prejšnjih izkušenj. Ustvarja tudi obrambno polje okoli nas. Značilnost številke 7 - veselje, navdušenje, mavrica.
8. telo - Pransko telo
Pransko telo nas povezuje s Življensko Močjo Breskončnosti in njeno energijo razvršča v minljive plasti našega bivanja. Dihamo celo življenje - prvo in zadnje, kar naredimo v življenju, je vdih. Značilnost številke 8 - oživljanje, ozdravljenje, pogum, vez z neskončnim.
9. telo - Tanko telo
V devetem stadiju pridemo do Tankega telesa. Vse zaplete sveta, ki nas obkroža, dojemamo skozi to telo. V tem telesu je zapisana nasa podzavest. Skozi to telo lahko spoznamo in obvladamo tisto, kar je še trenutek nazaj predstavljalo nerešljivo skrivnost. Značilnost številke 9 - "mojster čarovnije".
10. telo - Sijajoče telo
Deset je številka, ob kateri se vse začenja, in s katero se vse končuje. Jogi Bhajan je govoril o te številki, kot o enojki in plusu: 1+, enota naše Duše in brezkončna nula našega sijaja. Tam, kjer je svetloba, ne more biti teme. Značilnost stevilke 10 - hrabrost, sijaj, plemenitost.
11 - utelešenje
Prišli smo na konec našega potovanja. Brezkončnost je pred nami. V utelešenju ozavestimo vseh 10 svojih teles. Znamo razumeti in nadzorovati naša dejanja. Smo sami svoj duhovni učitelj. Dosegli smo ravnotežje z našim Jazom. Zavestno izbiramo krepitev in podporo tega ravnotežja, ker vemo, da smo vsi Eno. Značilnost številke 11 - ravnotežje, popolnost, gibkost.

vrh

j